Back in Norway – Alexander Kristiansen


Alexander Kristiansen, Backyard Engineering

Et drøyt år har gått siden Alexander Kristiansen pakket kofferten og dro over Atlanteren til junaiten. Foran seg hadde han et år med studier på WyoTech i Laramie Wyoming. I juni kom Alex hjem igjen og vi stakk innom garasjen hans for å ta en liten prat om studietiden, Chip Foose og fremtiden.

Student i USA

Laramie er en liten by med om lag 30 000 innbyggere som mangedobles ved studiestart. I tillegg til WyoTech har den lille byen også et Universitet. I tilknytning til WyoTech tilbys det leiligheter til studentene og Alex valgte derfor å bo på Campus og dele leilighet med tre medstudenter.

Wyo Tech, tidligere Wyoming Technical Institute i Laramie er en anerkjent skole. Flere av lærerne ved skolen har også bistått i Chip Foose’s program Overhaulin’, som mange sikkert har fått med seg en og annen episode av. Som vi har kunnet lese av Alex sine reisebrev så har opplevelsene stått i kø under tiden hans i junaiten. Men kom han ikke hjem litt tidlig?

«Jo, planen var opprinnelig å ta en klasse til for å lære meg å sy», forteller Alex, men da visumsøknaden ble avvist måtte unggutten fra Fredrikstad pakke kofferten å reise hjem igjen. Etter hjemkomsten er det mye som har måttet lande etter et tettpakket år med studier og mange opplevelser.

Fra tiden i USA trekker Alex frem alt det kule han har fått være med på (anbefaler å lese reisebrevene fra Alex om du har misset de), blant annet har han fått testet å kjøre crosser i Pikes National Forest i Colorado. «Også har jeg fått mange gode kontakter og et bra nettverk» forteller han. Noe som helt sikkert vil komme godt med i fremtiden.

Alex i Pikes Peak

Chip Foose

«Vil du snakke om Chip Foose»?

Joda, Chip Foose, ville Alex snakke om. Vi aner en aldri så liten historie og lener oss litt frem i sofaen.

Det hele begynte med at de (Alex og noen medstudenter) dro på roadtrip til California. På turen var planen å stoppe innom Foose og være med på omvisning, noe som tilbys i hans verksted. Etter endt «Shop Tour» skulle gutta videre, men i det de har tenkt til å reise ser de en person som vinker, og jammen var det ikke…. Alex bestemte seg for å rusle bort og fikk noen minutter med Foose himself.

«Han var veldig hyggelig og tok seg tid til oss» forteller Alex, «selv om vi egentlig var super stressa fordi vi skulle videre». Alex ga Foose visittkortet sitt og bestemte seg for å ta kontakt med han igjen senere. Noe han gjorde og som endte med et jobbintervju(!).

Alex og Chip Foose

Og fikk han jobben? Oh Yes!!!

Men så var det denne nye presidenten da, i dette landet der borte over Atlanteren…. Som kjent er innreise og arbeidstillatelse i landet, som en gang hadde alle muligheter, blitt betydelig skjerpet inn. Og for å gjøre en historie kort valgte Alex og takke nei. Papirmølla hadde blitt stor som et fjell, noe som ikke fristet nevneverdig.

Og nå da??

Kristiansen og sønn eller var det Kristiansen og far?

«Hehe, blir nok ingen Kristiansen og sønn» sier Alex med et smil, «høres jo ut som ett transport selskap». For selv om de ikke kaller seg Kristiansen og sønn så er det nettopp det Backyard Engineering er. Alex og far Per-Erik. Planen fremover er å bygge opp sitt eget i garasjen hjemme sammen med far.

De har mange planer, men Backyard Engineering skal i all hovedsak drive med motorsykler. Alt fra å sette stand, til lakkering og ombygging. Per Erik er selvlært Air Brush lakkerer og Backyard Engineering har laget sin helt egen stil. Inspirasjon henter de fra over alt: bil, båt, fly etc. «Vi ser detaljer som vi synes ser kult ut» sier Alex. Begge to «bygger ting» i hodet og ser for seg hvordan de skal ha sluttresultatet. «Vi har alltid nye planer og plukker detaljer fra ting vi kommer over».

I tillegg til motorsykler lakkerer de også hjelmer og det er fullt mulig å få sykkel og hjelm i samme stil. Noen masseproduksjon er det ikke i garasjen, alle Mc’ene får ulike temaer.